Geschiedenis: meer dan drie eeuwen Blauwbaai

Het begin: de plantage van Anno Blaauw

De plantage Blaauw was al voor het jaar 1700 bekend en dankte zijn naam aan de toenmalige eigenaar Anno Blaauw. Oude documenten laten zien dat de oogsten wisselend succes kenden en dat er onder meer limoenen werden verbouwd en laraha-sinaasappels, nog steeds het basisingrediënt voor de befaamde Curacao-likeur.

Indigo en karmijn

Ook verbouwde men toepasselijk genoeg indigo, een luxe blauwe keurstof die bovendien boze geesten zou verjagen. Het villaproject Indigo Garden dankt hieraan zijn naam. In de jaren na 1850 werden Cochinnilleluizen geteeld waaruit men de kleurstof karmijn won. Dit felrode pigment staat nu bekend als E120 en ziet u onder meer terug in voedingsmiddelen, lippenstift en het drankje Campari.

Turbulente tijden

De plantage Blaauw werd met de regelmaat van de klok doorverkocht, zoals dat met vele plantages gebeurde. De meeste eigenaren bezaten de plantage niet langer dan twaalf jaar. In de woelige geschiedenis van Landhuis Blaauw vond ook de gruwelijke periode van de slavernij plaats. Oud archiefmateriaal uit 1843 toont aan dat er toen 27 slaven op de plantage woonden.

Piratenterreur

Aan het einde van de 18e eeuw was het extreem onrustig op het eiland. Het ging slecht met de economie en Franse piraten zaaiden dood en verderf. Op 23 juli 1800 begonnen 1200 piraten van de ‘Bende van Guadeloupe’ een vijftig dagen durende invasie, waarbij ook plantage Blaauw stevig werd geplunderd. Een Engels oorlogsschip bracht redding, maar daardoor moest Curacao wel tolereren dat de Engelsen een paar jaar aan de touwtjes trokken.

De 20e eeuw

In de 20e eeuw, van 1917 tot 1990, was de familie Jacobs eigenaar van de plantage. Ze kochten hem van de familie Joubert en maakten er een heuse boerderij van met Nederlandse bonte koeien, Zuid-Afrikaanse schapen (blackheads), Hollandse varkens en Amerikaanse kippen. De vrouw des huizes, Rose Helena Jonckhout, teelde in de tuin prachtige rozen. De plantage stond toen al bekend om de vele gulle waterputten met water van hoge kwaliteit.

Zwaar geschut tegen de Nazi’s

In de Tweede Wereldoorlog verdedigden Amerikaanse strijdkrachten Curacao tegen Nazi-duikboten. Op de huidige Sectie B van Blauwbaai plaatsten ze vier 155mm-kanonnen, luchtafweergeschut en mitrailleurs. Het was de ideale locatie om bescherming te bieden aan de olieraffinaderij en opslagtanks. Minstens eenmaal zijn de kanonnen in volle actie gekomen tegen een aanvallende Nazi U-Boot, die snel het hazenpad koos.

Blue Bay nu

Het masterplan van Blue Bay Resort stamt uit 1990, toen een lokale ontwikkelingsgroep de plantage overnam van de familie Jacobs en de eerste infrastructuur aanlegde. Echter al in 1997 was de plantage aan uitbreiding toe. Ontwikkelaar Steve Raspoort zag de enorme potentie van het gebied en heeft het stukje bij beetje omgebouwd naar het huidige Blue Bay, een bloeiend resort met golfbaan dat een flinke impuls geeft aan de Curacaose economie en werkgelegenheid. Steve Raspoort overleed in 2007, maar zijn familie zet zijn droom voort.